Την 1η Σεπτεμβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, με την υπουργό Παιδείας να μην αποκλείει παράταση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, που επί του παρόντος προβλέπεται για τις 7 Σεπτεμβρίου. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι 17, ενώ αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι σχολικές εκδρομές και εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Το ενδεχόμενο παράτασης παραμένει ανοιχτό, καθώς στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού από ασυμπτωματικούς.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, εξειδίκευσε όλα τα μέτρα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στις σχολικές δομές όλων των βαθμίδων – Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις βιβλιοθήκες.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στις αίθουσες διδασκαλίας, στα σχολικά, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός. Το μέτρο αφορά όλες τις ηλικίες, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού.

Η κα. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή «σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας.

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας «ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας». Εξήγησε ότι «αυτό τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της και εκθέτει όλους τους λόγους για τους οποίους η μάσκα είναι και απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των παιδιών μας».

Ειδικότερα, η χρήση μάσκας στα σχολεία θα είναι υποχρεωτική:

Σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού)
Στα μέσα μεταφοράς μαθητών
Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται χρήση μάσκας στα διαλείμματα (προβλέπονται διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων για αποφυγή συγχρωτισμού), ούτε στη γυμναστική.
Θα διανεμηθούν δωρεάν μάσκες στους μαθητές, ενώ θα υπάρξουν ενημερωτικά βίντεο για γονείς και μαθητές.

Για τους εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή προμετωπίδας σε ειδικές περιπτώσεις.

Η υπουργός τόνισε ότι «πορευόμαστε πάντοτε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας: για να τα προστατεύσουμε από τη διασπορά του ιού, αλλά ταυτόχρονα και για να τους διασφαλίσουμε το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να είναι στο σχολείο με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου».

Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν με:

όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση,
μέσο όρο μαθητών ανά τάξη τα 17 άτομα,
αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης τα οποία θα ελέγχονται.
Οι σχολικοί εορτασμοί θα γίνονται με μέτρα εντός κάθε σχολικού τμήματος.

Τη νέα σχολική χρονιά δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές και συνέδρια,
ενώ θα γίνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) ανά τμήμα.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ενώ θα συγκροτηθούν μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Δεν θα διεξαχθούν σχολικά πρωταθλήματα.

Σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού σε σχολείο, θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση, ενώ τα μαθήματα θα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση.

Για τα φροντιστήρια, θα ισχύσουν όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία.

Απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών

Αν νοσεί από Covid-19 μαθητής ή εκπαιδευτικός ή κάποιος στο σπίτι τους, είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Σε περίπτωση που μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα είναι αναγκαία η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Και σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, θα υπάρξουν επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Άδειες εργαζόμενων γονέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020

Από 7 Σεπτεμβρίου για τα Γενικά Λύκεια και τους Έλληνες του εξωτερικού
Από 24 Σεπτεμβρίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια
Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ)

Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, θα είναι επιλογή των ΑΕΙ για διενέργεια εξετάσεων είτε δια ζώσης (με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Εθνικής Επιτροπής) είτε εξ αποστάσεως.

Στα πανεπιστήμια τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας /μελέτης με φυσική παρουσία. Στις διαλέξεις ανώτατο αριθμός θα είναι τα 50 άτομα.

Η υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για ενίσχυση της διδασκαλίας με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για το χειμερινό εξάμηνο 2020 – 2021:

Οι φοιτητές θα επιστρέψουν στην έδρα / πόλη των Πανεπιστημίων
Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και ομάδες μελέτης (μέχρι 30 εγγεγραμμένων φοιτητών), καθώς και θεωρητικές διαλέξεις μαθημάτων μέχρι 50 εγγεγραμμένων φοιτητών
Ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες (ΕΣΠΑ, 5 εκατ. ευρώ)
Εξ αποστάσεως διδασκαλία για διαλέξεις μαθημάτων άνω των 50 εγγεγραμμένων φοιτητών – Δωρεάν παροχή πλατφορμών από Microsoft και Google
Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους. Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τα κολέγια.

Δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα στις σχολικές δομές όλων των βαθμίδων – Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα:

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας